Svaz kulturistiky a fitness České republiky

kvalifikace na mr.olympia

22.03.2009 08:00

 

Jak se lze kvalifikovat
na soutěž Mr. Olympia?
 

Miroslav Jordán

 

Letošní sezóna v profesionální kulturistice mužů se již naplno rozběhla. Závodníci usilují na jednotlivých soutěžích nejenom o prestižní vítězství a finanční prémie, ale především o kvalifikaci na klání nejprestižnější – Mr. Olympia. Kdo a jakým způsobem se může kvalifikovat? Někdo ví zcela přesně, jiným třeba v orientaci pomohou následující řádky.


Mr. Olympia

Otázku kvalifikace na tzv. speciální události, tedy akce pořádané v rámci Olympia weekendu, upravuje pravidlo 4 profesionální divize IFBB. Pravidlo má několik odstavců. K soutěži Mr. Olympia se vztahují odstavce 4.1 a 4.5. Dle znění odstavce 4.1 je pořadatel soutěže povinen pozvat následující závodníky:

  • nejlepších šest z předchozího ročníku Mr. Olympia
     
  • nejlepších šest z Arnold Classic pořádaného v daném roce
     
  • nejlepších pět z Ironman Pro Invitational a New York Pro pořádaných v daném roce
     
  • nejlepší tři z jakékoliv Grand Prix nebo podobné soutěže, která byla pořádána po předchozím ročníku Mr. Olympia
     
  • všechny další závodníky, kteří se kvalifikují podle odstavce 4.5


Odstavec 4.5 umožňuje startovat na Mr. Olympia i některým kulturistům, kteří se na uvedených soutěžích neumístili na příčkách zajišťujících kvalifikaci. Dle jeho znění:

  • Každý bývalý vítěz Mr. Olympia je kvalifikován doživotně. Nicméně, tato kvalifikace není automatická. Pokud od posledního vítězství uplynulo více než pět let, je nutný souhlas profesionální divize.

     

  • Pořadatel soutěže má právo udělit speciální pozvání jednomu závodníkovi, který se na soutěž nekvalifikoval. Tento závodník smí ovšem na Mr. Olympia vystoupit pouze se souhlasem profesionální divize.

     

  • Na závodech, při kterých se na Mr. Olympia dle pravidla 4.1 kvalifikují výhradně závodníci, kteří již mají nárok na ní startovat díky umístěním na předchozích soutěžích, se kvalifikuje následující nejvýše umístěný závodník, pokud sám ještě není kvalifikován. Když je, na Mr. Olympia se z dané soutěže nekvalifikuje žádný další závodník. (K praktické aplikaci tohoto pravidla došlo například při letošní Australian Pro Grand Prix. Vzhledem k tomu, že závodníci na prvních třech místech – Kai Greene, Toney Freeman a Silvio Samuel – měli již svou vstupenku na Mr. Olympia s předstihem zajištěnou, kvalifikoval se na ni čtvrtý Mike Kefalianos. Pokud by i on měl již právo na Mr. Olympia startovat, z Australian Pro GP by se na Olympii nekvalifikoval žádný závodník.)


Olympia 202 Showdown

Na soutěž se kvalifikují pouze kulturisté, kteří se umístí na některé z profesionálních show do 202 liber v první trojici (Pittsburgh Pro, New York Pro, Atlantic City Pro, Jacksonville Pro, Tampa Pro Bodybuilding Weekly, Europa Super Show a Houston Pro). Novinkou by mělo být pravidlo, které zakazuje startovat jednomu závodníkovi na obou mužských soutěžích pořádaných v rámci Olympia weekendu. Pokud se tedy některý z profesionálních borců kvalifikuje na Olympia 202 Showdown a zároveň na Mr. Olympia, bude si muset zvolit jen jednu soutěž, na níž se představí (v roce 2008 absolvovali obě soutěže David Henry a Kevin English).


Zdroj:
www.ifbbpro.com
www.mrolympia.com

Kontakt

SK ARNOLD CLUB Otrokovice, z.s.

frantisek.zaoral@seznam.cz

Nový stadion 1297 OTROKOVICE 76502

+ 420 731 450 880 František Zaoral

Vyhledávání

Anketa

Líbí se Vám naše stránky

 

 

TOPlist     TOPlist

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode